Basic Connect Diensten,Hardware PowerLine adapters – Zin of onZin

PowerLine adapters – Zin of onZin

Voor de een dé oplossing, voor de ander waardeloos: PowerLine adapters hebben een dubieuze reputatie. Er zijn reeds vele miljoenen van die apparaatje over de toonbank gegaan. Waarom zijn ze voor de één zinvol en voor de ander onzin?  Aan de hand van testresultaten en onze praktijkervaring vertellen we u wat u kunt verwachten van die kleine knipperende kastjes.

Geschiedenisles..

Als sinds 1922 worden er verschillende technieken gebruikt om te communiceren via stroomkabels. Door signalen te versturen op diverse frequenties ontstond een manier om eenweg-communicatie mogelijk te maken. In de jaren ‘ 70 werden de eerste succesvolle testen met meerdere, bi-directionele apparaten gehouden. Pas rond de eeuwwisseling werd de techniek geschikt om grotere hoeveelheden data te versturen en ontvangen: de PowerLine adapter was geboren. In 2003 bracht Devolo de eerste PowerLine producten op de markt.

Snelheid

Hoe meer data je kunt versturen, hoe hoger de (netwerk)snelheid is. Waar in 2005 nog 85 Mbps op de verpakkingen stond, is de techniek inmiddels doorontwikkeld naar (geadverteerde) snelheden tot meer dan 2000 Mbps. Door de toevoeging van WiFi-chips, is het kinderspel om een dekkend netwerk te creëren: PowerLine adapter bij je modem, één in de buurt waar je WiFi wilt en klaar. Toch ? Of niet..

WiFi Signaal

Een PowerLine adapter met WiFi biedt dekking. Overal waar je ‘m inplugt: 10 Meter vanaf je meterkast, 100 meter vanaf je meterkast of 10 Kilometer vanaf je meterkast.

Of je op die plaats dan ook daadwerkelijk over bandbreedte (internet / netwerk) beschikt is een ander verhaal. Vergelijk WiFi met een radiostation: u kunt de zender misschien wel kraakhelder ontvangen, als de DJ de microfoon uitzet en geen muziek speelt hoort u nog altijd niets.

Bandbreedte

200 Mbps, 500 Mbps.. 1200 Mbps ! In de praktijk (woonhuis, kantoor of bedrijfspand) hebben we nog nooit een PowerLine adapter de geadverteerde snelheid zien behalen, meestal komen ze niet eens in de buurt van die snelheden. Wat kunt u dan wel verwachten ?

Dat hangt van uw elektra-netwerk af: een rijtjeshuis dat recent gebouwd is, levert meestal een acceptabel resultaat van ca 30 Mbps tot 100 Mbps op. Zodra het huis groter wordt (meer / langere elektrakabels), of wat ouder is (hoe ouder, hoe lager de bandbreedte) loopt dit al rap terug.  Een vrijstaand huis uit de jaren “70 mag met 10 Mbps in de handjes klappen.

Onzeker Resultaat

Bovenstaande voorbeelden zijn gebaseerd op ervaring, en zijn niet door enige wetenschappelijke of feitelijke onderbouwing ondersteunt. Haalt u veel hogere snelheden ? Dat kan zomaar.. Veel lager ? Dat kan net zo goed..

Naast de kwaliteit van de elektrakabels zelf heeft o.a. de lengte, manier van aansluiten, gebruikte lasklemmen, het aantal groepen, etc etc, allemaal invloed op het eindresultaat. Misschien is uw elektranetwerk wel gedeeltelijk vernieuwd, is er een aanbouw bijgekomen..
Kortom: ieder huis is anders, iedere situatie is uniek. Je kunt van tevoren geen enkele garantie geven over het te behalen resultaat.

En Nu?

Proberen, testen.. en het liefst over een langere periode. Wanneer u tevreden bent over de snelheid rest de vraag of u ook tevreden bent over de stabiliteit. Want ook de stabiliteit van de verbinding hangt van veel factoren af, en kan eigenlijk enkel proefondervindelijk beoordeeld worden. Wilt u zekerheid over snelheid en stabiliteit dan ontkomt u, ondanks alle moderne technieken, niet aan de netwerkkabel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post