Basic Connect Hardware Synology DiskStation DS119j

Synology DiskStation DS119j

Het ultieme instapmodel NAS.
Een goede NAS hoeft niet duur te zijn.

NAS-schijven kunnen erg duur lijken, vooral als er geen harde schijven worden meegeleverd. Dat is een van de redenen waarom Synology instapmodellen aanbiedt. De nieuwe DS119j is gemaakt voor beginnende kopers en biedt een lichte kostenbesparende ervaring zonder te veel in te leveren op features.

 

Synology probeert met de DS119j aan de onderkant van de markt te zitten en beginnende NAS-gebruikers over de streep te trekken. Het apparaat is een stuk goedkoper dan andere NASsen (rond de 100 euro), maar er is dan ook bezuinigd op een aantal onderdelen. Wij testen het apparaat om te zien of deze de moeite waard is.
Het glimmende witte uiterlijk zorgt ervoor dat het apparaat niet misstaat in de woonkamer en daarnaast is de DS119j ook nog lekker stil. De ventilatoren zijn bijna niet te horen. Op de voorkant van de NAS zie je enkele status LEDs en de powerknop. Op de achterkant bevinden zich twee USB-poorten en een gigabit ethernet poort.

Het is het beste om een netwerkkabel te gebruiken om de schijf aan te sluiten op je router, maar je kunt een ondersteunde USB Wi-Fi-dongle aansluiten als draden geen optie zijn. De andere USB-poort kan worden gebruikt voor een externe USB-harde schijf, of zelfs een Bluetooth-dongle (waarvan het gebruik vrij beperkt is).

Het installeren van je SATA harde schijf is heel eenvoudig en duurt een paar minuten. Schroeven worden in de doos meegeleverd, net als meer schroeven om het witte plastic deksel op te bevestigen.

De installatie is veel eenvoudiger dan vroeger. Je start een webbrowser op en typt find.synology.com en je nieuwe NAS verschijnt direct de wizard leidt je door de installatie van de nieuwste versie van DSM (DiskStation Manager) en biedt een paar andere dingen zoals een QuickConnect ID. Dit is een eenvoudig te onthouden URL waarmee je toegang hebt tot je DiskStation wanneer je niet thuis bent, maar het vereist wel dat je een Synology-account aanmaakt. Het is de moeite waard, want het bespaart veel moeite met het instellen van statische IP-adressen en het doorsturen van poorten, iets waar de beginnende NAS-eigenaar niet op zit te wachten.

Het installeren van de laatste versie van DSM (momenteel 6.2) duurt 10 minuten. Naast het besturingssysteem worden er ook een aantal apps mee-geïnstalleerd, waaronder de Video Station, Moments, Media Server, Audio Station en Drive. Apps waarvan de kans groot is dat je ze gaat gebruiken.

Deze zijn ontworpen om je foto’s, video’s en muziekbibliotheek via de mobiele en TV-apps van Synology, genaamd DS Video, DS Photo en DS Audio, te presenteren. Je kunt ze downloaden op je iPhone, iPad, Android-apparaat en vele streaming-apparaten/mediacenters, waaronder Apple TV, Amazon Firestick en meer. Met behulp van deze software kan je toegang krijgen tot je media via een redelijk mooie interface. Je zult ook moeten wennen aan een beetje vertraging, zoals bij clouddiensten, wanneer je door de bibliotheek bladert en wacht tot de video’s geladen zijn.

Een van de redenen hiervoor is dat de processor van de DS119j vrij traag is. Het is een dual-core 800MHz Marvel-chip zonder transcoderingsmogelijkheden. Dit betekent dat je apparaat – of het nu een mediastreamer, tv, telefoon of tablet is – het type video moet ondersteunen dat je hebt opgeslagen op de NAS.

Het zal 4K-video (inclusief de thuisvideo’s die je op je iPhone XS hebt opgenomen) prima weergeven, maar als je tv het niet afspeelt, dan zal de DS119j, in tegenstelling tot de duurdere modellen van Synology, het niet transcoderen naar een ander formaat of een lagere resolutie. Als je bekend bent met de software van Synology, zal het je ook opvallen dat de Plex-app om waarschijnlijk dezelfde reden niet aanwezig is.

De Surveillance Station van Synology, dat overweg kan met twee netwerkbeveiligingscamera’s, is gelukkig wel aanwezig op dit model en je vindt een volledige lijst van ondersteunde modellen op de website van Synology. Dit betekent dat je DiskStation net als een beveiligingssysteem kan werken, waarbij je voortdurend video’s kunt opnemen en op afstand kunt bekijken.ADVERTENTIE

volume is 80%volume is gedemptvolume is 80%volume is gedemptvolume is 80%volume is gedempt

Prestaties

De DS119j werkt zoals verwacht. Het laden van de interface in de webbrowser gaat met een kleine hapering en als je video’s afspeelt, zien we een kleine vertraging. Wij merkten echter op dat uit onze CrystalDiskMark tests bleek dat de NAS ondermaats presteert. Synology zegt dat het apparaat sequentieel kan lezen met meer dan 108MB/sec, maar we kwamen niet hoger dan 64MB/s. Het lezen van kleine bestanden (de 4K-tests) was bijzonder lastig, maar voor het grootste deel zal je veel grotere bestanden zoals video’s en foto’s opslaan waardoor je dit waarschijnlijk niet zal opvallen.L

Uiteindelijk zal je betere prestaties zien van een duurdere NAS, maar je zal misschien wel tevreden zijn met de snelheid van de DS119j aangezien 64MB/s is nog steeds een fatsoenlijke snelheid is.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, als je bestanden wilt kopiëren van of naar een extern USB-station dat is geformatteerd met exFAT, moet je de app kopen voor $3,99.

Daarnaast ondersteunt de single-bay DS119j geen RAID. Normaal gesproken zou je kiezen voor een ‘mirrored’ RAID in een NAS met twee drivebays, zodat beide harde schijven een identieke kopie van elkaar zijn.

Deze kleine dingetjes zijn echter geen reden het apparaat links te laten liggen. Gezien de prijsheeft de DS119j een zeer goede prijs/prestatieverhouding. Je krijgt wel een iets mindere ervaring als je het apparaat vergelijkt met de duurdere modellen van Synology, maar die zijn dan ook (ruim) twee keer zo duur.

De grootste beslissing is of je tevreden bent met het single-bay karakter, omdat het geen eenvoudige toekomstige uitbreiding of redundantie mogelijk maakt (zoals een mirrored RAID setup). Als je je data op een andere drive doet of in de cloud, is de DS119j een goede keuze.

Specificaties

  • 800MHz dual-core processor (Marvell Armada 3700 88F3720)
  • 256MB DDR3L RAM
  • 1x gigabit ethernet
  • 1x rear USB 2.0 port
  • 1x 60mm fan
  • Mazimale grootte: 1x 14TB 3.5in SATA disk
  • 166 x 71 x 224mm
  • 2 jaar garantie
  • Energieverbruik: 10.04W (load), 5W (HDD hibernation)

Related Post